Public

National September 11 Memorial



National September 11 Memorial
New York, NY

Client
National September 11 Memorial & Museum
Awards
A+ Award Popular Choice | Architizer
Award of Excellence | Society of American Registered Architects
Merit Award in Cultural Category, Global Best Projects | Engineering News Record National
Institute Honor Award for Regional and Urban Design | AIA National
Best of the Best Landscape/Hardscape/Urban Design Award | Engineering News Record National
Honor Award in General Design | The American Society of Landscape Architects
American Architecture Award | The Chicago Athenaeum
Architecture Honor Award | AIA New York City
Award of Excellence | AIA New York State
Liberty Award for Artistic Leadership | Lower Manhattan Cultural Council
Best Landscape/Hardscape Project | Engineering News Record
Best New Landmark, Parks and Public Spaces | Travel + Leisure Magazine
Coverings Installation and Design (CID) Award
Photography
Joe Woolhead
Port Authority of New York and New Jersey

The National September 11 Memorial is an eight acre plaza set within the dense urban fabric of Lower Manhattan, where the former World Trade Center Twin Towers once stood. The Memorial Plaza is an integral part of the sixteen acre redeveloped World Trade Center Complex, and it reaches and connects the site to the city beyond. It is an open and welcoming design that is meant to foster the democratic values of public assembly that played such a pivotal role in New York City’s collective response to the attacks of September 11, 2001.

The Memorial Plaza forms an eight acre clearing in the middle of the city and is vaulted by a permeable canopy of close to four hundred swamp white oak trees. As visitors to the memorial make their way towards the center of this space, they encounter the two reflecting pools that deeply puncture the vast flat expanse of the plaza, and form empty vessels. They are recessed thirty feet into the ground and are lined by waterfalls, delineating the location of the former towers. The voids are absence made present and visible.

Surrounding each acre-sized void is an eight-foot wide and two-foot high water table that serves as the source and springing point of these waterfalls. The water table and the voids are clad in a dark gray granite that was quarried in Virginia. The serrated metal edge of the weir channels the water into separate streams and evokes the haunting loss of thousands of individual lives and the collective loss suffered by all with its billowing curtain of water composed of thousands of individual strands of water.


The names of the victims are incised into darkly patinated bronze panels and appear as shadows during the day, marked by the absence of material. At night, the hovering wing-like profile of the panels is illuminated from within, lighting each name with a soft glow. The panels are simple in appearance but are complex in every other aspect, with precisely engineered and completely concealed heating, cooling, lighting and thermal expansion mechanisms. The names that appear to be in no discernible order are in fact carefully composed in an arrangement that emerged when every family of a victim was asked to participate in the design process by suggesting what other victims’ names should be placed adjacent to the name of the person that they lost. Over twelve hundred individual requests were made and close to year of intense design work was required to resolve what seemed like an impossible task. The final arrangement that emerged met each and every request and placed each name in a physical location in the memorial that is unique and personal.